donderdag 6 mei 2010

Natuurvezels vervangen staal en aluminium


Tijdens het symposium Bouwen aan de Biobased Economy, op maandag 19 mei, is een uniek product van natuurvezel gepresenteerd aan Minister Cramer; een sluitplaat van een intercitytrein. Sluitplaten zijn de voor- en achterpanelen van intercitytreinen.

De gepresenteerde sluitplaat is treindeeleen prototype dat op korte termijn getest gaat worden. Het is opgebouwd uit high tech geweven natuurvezels van vlas (linnen) en hennep en geproduceerd met een innovatief productieproces.

De natuurvezels van vlas en hennep zijn afkomstig van duurzame teelt. Kiemkracht, de innovatiealliantie voor akkerbouw, en de NOM stimuleren het gebruik van biobased materialen, waaronder biocomposieten.

Biocomposieten hebben de potentie de toepassingen van staal en aluminium te vervangen. Hiermee is een milieuwinst van minimaal een factor 5 te behalen door onder andere gewichtsreductie van het product en door schone, energiezuinige productieprocessen.

Toepassing van sluitplaten van natuurvezels levert een gewichtsbesparing van 1000 kg per trein op. Dit resulteert in een besparing van Є 200.000,- in de onderhoudskosten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten